Naczynia i formy do zapiekania

kokilki do zapiekania
16 czerwca, 2020

Naczynia i formy do zapiekania

Pieczenie ciast i zapiekanie dań obiadowych to wspaniała forma spędzania wolnego czasu, a dodatkowo pozwalająca na przygotowanie zdrowych, świeżych i smacznych posiłków w zaciszu własnego domu. Własnoręcznie przygotowana zapiekanka, biszkopt, czy owoce pod kruszonką z pewnością zachwycą także naszych gości. Żeby je wykonać potrzeba nie tylko mikserów, czy blenderów, ale także odpowiednich naczyń i form do pieczenia.

Kokilki do deserów

kokilki do zapiekaniaNajpopularniejsze są blachy ze stali nierdzewnej lub nawęglanej. Są to blachy okrągłe z odpinaną obręczą lub blachy kwadratowe/prostokątne z wysuwanym spodem. Dzięki temu wypieki łatwiej jest wyjąć z blachy o upieczeniu. Taka blacha jest wytrzymała, solidnie wykonana, idealna na wszelkie ciasta. Blacha stosunkowo krótko trzyma ciepło. Te z cieńszej blachy mogą się odkształcać i rysować, lepiej jest tez unikać blach lakierowanych, ponieważ lakier z czasem będzie schodził. Do słodkich wypieków sprawdzą się także formy silikonowe. Są one dobre na przykład do babek i babeczek, nie nadają się natomiast do ciast kruchych. Ich zaletą jest szybie mycie, bo ciasto nie przywiera nawet jak forma nie będzie wysmarowana tłuszczem. Do owoców pod kruszonką idealne będą estetyczne kokilki do zapiekania. Sprawdzą się też przy owocach zapiekanych w koglu-moglu, czy przy creme brule.

kokilki do zapiekaniaCeramiczne kokilki są niewielkie, najczęściej mają karbowany brzeg. Grube ścianki długo trzymają ciepło, zatem zawsze można mieć pewność, że deser będzie podawany gościom na gorąco. Kokilki są estetyczne, zatem deseru nie trzeba przekładać z firmy na talerzyk. Ich dodatkową zaletą jest to, że sprzedawane są w zestawach. Dzięki temu można kupić je taniej i ma się odpowiednią ilość kokilek potrzebną do zrobienia deseru dla kilku osób. Kolejna popularna opcja do zapiekania do naczynia żaroodporne. Są to brytfanki, czy naczynia okrągłe, z przykrywkami. Robi się w nich zapiekanki makaronowe i ziemniaczane, pieczone mięsa i warzywa. Świetnie sprawdzą się także do wypieku chleba. Naczynie jest solidne, może być użytkowane przez wiele lat. zwykle jest na tyle duże, że da się w nim przyrządzić obiad dla całej rodziny.

Łatwo się je czyści, choć należy pamiętać, że po wyciągnięciu z piekarnika jest bardzo gorące i nie można go zalewać od razu wodą. Zarówno blachy, formy silikonowe, ceramiczne kokilki, jak i szklane naczynia żaroodporne sprawdzą się idealnie przy pieczeniu i zapiekaniu. Przygotowane w nich potrawy będą zdrowsze niż te smażone, będą pełne aromatu, delikatne i miękkie. Na pewno w każdym domu powinny znaleźć się takie formy.