Zlew stalowy w lokalu gastronomicznym

zlew stalowy podwieszany
26 kwietnia, 2020

Zlew stalowy w lokalu gastronomicznym

W barach, restauracjach, czy jadłodajniach wydaje się codziennie nawet kilka tysięcy posiłków, większość konsumowana jest na miejscu. Do wydawania posiłków potrzebne są talerze, kubki i sztućce, które trzeba później gdzieś umyć. Samo przygotowanie jedzenia też wymaga wcześniejszego umycia produktów spożywczych. Zatem sama zmywarka w lokalu nie wystarczy, trzeba zainwestować także w dobrej jakości zlew.

Higieniczny zlew ze stali

zlew stalowy podwieszanyTylko jaki wybrać? W sklepach budowlanych można znaleźć wiele zlewów w różnych wielkościach, kształtach, a przede wszystkim z różnych materiałów. Który nada się do lokalu gastronomicznego? Na pewno polecanym rozwiązaniem będzie nowoczesny zlew stalowy podwieszany. Dlaczego właśnie taki? Stal to idealny materiał na zlew gastronomiczny, ponieważ nie rdzewieje i jest wyjątkowo trwały. wiadomo, w kuchni używa się różnych sprzętów i akcesoriów, takich jak bardzo ostre noże, tłuczki, żeliwne garnki. Zlew nie może się rysować, wgniatać, czy wybrzuszać. Nie powinny tez być podatne na uszkodzenia związane z użytkowaniem różnych substancji chemicznych, takich jak płyny czyszczące.

zlew stalowy podwieszanyZlew stalowy spełnia te wymagania. Poza tym, zlew stalowy występuje w wielu opcjach d wyboru. W gastronomii sprawdzą się przede wszystkim duże, prostokątne zlewy z dwiema komorami i ociekaczem z boku. Dzięki temu jednocześnie dwie osoby będą mogły korzystać ze zlewu, można też w jednej komorze moczyć naczynia przed czyszczeniem, a w drugiej myć warzywa do posiłku. Ociekacz przydaje się wtedy, kiedy nie ma wiele miejsca na suszarkę do naczyń lub kiedy naczyń jest tak dużo, żeby się na niej nie zmieściły. Ociekacz przydaje się także wtedy, kiedy myje się owoce czy warzywa na posiłek i trzeba je gdzieś odłożyć. W gastronomii bardzo ważne jest także zachowanie higieny. W kuchni panuje wysoka temperatura oraz wilgotność, co sprzyja rozwojowi drobnoustrojów. Dobry zlew musi być zatem łatwy do czyszczenia, bez szorowania. Dodatkowym atutem zlewów stalowych jest też to, że są higieniczne, nie pochłaniają zapachów, czy nie da się ich zarysować, przez co resztki jedzenia nie będą wchodziły w jego zagłębienia. Zdecydowanie zlewozmywak stalowy to produkt godny polecenia dla każdego lokalu gastronomicznego.

Jest bardzo wytrzymały, nie potrzeba specjalnych środków żeby go wyczyścić, a do tego jest bardzo praktyczny. Zlew z dwiema dużymi komorami będzie jak najbardziej odpowiedni, przydaje się także ociekacz. Na pewno w sklepach budowlanych można znaleźć wiele dobrych modeli takich zlewów wykonanych ze stali nierdzewnej.