Dla jednych urządzanie mieszkania to coś, w czym czują się jak ryba w wodzie. Inni natomiast podchodzą do tego z rezerwą. Każdy chce stworzyć funkcjonalne przestrzenie doskonale spełniające swoją rolę. Droga do uzyskania tego może być jednak trudna. Jednym z pomieszczeń, które zazwyczaj sprawia trudności w aranżacji, jest kuchnia.

Aspekty tworzenia kuchni pod wymiar

wnętrze kuchniW zależności od metrażu naszego lokalu oraz osobistych preferencji kuchnia może być zarówno kompaktową przestrzenią, służącą do szybkiego przygotowywania pożywienia, jak i pełnometrażowym królestwem, w którym będą powstawać dania rodem z najlepszych, światowych restauracji. Niezależnie jednak od wybranej koncepcji, to pomieszczenie musi spełniać kilka niemożliwych do obejścia reguł. Decydując się na meble robione pod wymiar, często zwracamy przede wszystkim na ich wygląd. Oczywiście nie ma w tym nic złego. Każdy chce przebywać w przestrzeni, w której dobrze się czuje. Jednak nie powinien być to czynnik determinujący. Priorytetem dobrze zaprojektowanej kuchni musi być funkcjonalność. Jest to szczególnie ważne, kiedy dysponujemy niewielkim metrażem i nie możemy pozwolić sobie na marnotrawienie miejsca. Dodatkowo przed rozpoczęciem projektowania należy ustalić, kto przede wszystkim będzie korzystał z pomieszczenia. Wbrew pozorom jest to bardzo istotne. Kuchnie na wymiar, posiadające zbyt wysoko zawieszone szafki lub zbyt nisko osadzone blaty mogą zamienić radość z użytkowania w prawdziwy koszmar. Będąc przy szafkach – duże fronty pięknie wyglądają w katalogu, jednak aby w pełni cieszyć się funkcjonalnością mebli, muszą być one wyposażone w odpowiednie podnośniki. Sprawią one, że otworzenie ich, szczególnie jeśli mowa o klapach unoszonych do góry, będzie możliwe, nawet jeśli dana osoba nie posiada zbyt wiele siły.

kuchnieDrugą niezwykle istotną rzeczą w naszej kuchni jest odpowiednie oświetlenie. Zwisające z sufitu pojedyncze lampy raczej odchodzą do lamusa. W projektach nowoczesnych przestrzeni roboczych zostają wyparte przez punktowe LED-y oraz oświetlenie stricte dekoracyjne, mające stworzyć odpowiedni nastrój w pomieszczeniu. Wyznaczone strefy kuchenne, takie jak blaty, powinny być dobrze oświetlone, aby o każdej porze dnia i nocy móc przygotowywać tam jedzenie. Oczywiście w zależności od projektu i metrażu nie trzeba koniecznie rezygnować z wiszącego oświetlenia. Dobrze wkomponowane w projekt pomieszczenia może pełnić funkcję podstawowego źródła światła, chociażby podczas nocnego łasuchowania, kiedy potrzebujemy dyskretnego, acz całościowego oświetlenia kuchni.

Zagadnienie projektowania kuchni na wymiar jest szerokie i można by stworzyć na ten temat niejedną pracę akademicką. Przede wszystkim jednak warto pamiętać, że każde pomieszczenie, w tym kuchnie, zazwyczaj projektujemy na co najmniej kilka lat. Warto podejść do tego z chłodną głową, aby po pewnym czasie uniknąć niepotrzebnych rozczarowań czy wręcz frustracji, spowodowanej kiepskimi rozwiązaniami.